Borgpennen uit Limburgse damwand gestolen

De borgpennen van een damwand in de buurt van Venlo zijn zondagnacht gestolen. Ze hebben de waardeloze pennen van roestvrij staal aangezien voor koper, vermoedt het Waterschap Peel en Maas.

De damwand is in Steyl geplaatst om het water van de Maas tegen te houden. Door smeltwater kampt Limburg de komende weken nog met hoogwater, verwacht het waterschap.

De vermissing van de borgpennen werd maandag in de vroege ochtend ontdekt bij een inspectieronde. Dat de pennen weg zijn levert volgens een woordvoerder niet direct een gevaarlijke situatie op.

De damwanden zijn vanwege de hoge waterstand geplaatst op plaatsen waar een dijk is onderbroken, bijvoorbeeld omdat er een weg door de dijk loopt. De borgpennen dienen om steunberen voor de damwanden op hun plaats te houden. "Ze zijn vergelijkbaar met een borgpen om een bedje in een caravan op zijn plaats te houden", zegt de woordvoerder.

Zonder de borgpennen blijven de steunberen ook op hun plaats, maar is het voor kwaadwillenden wel gemakkelijk ze te verwijderen. Als dat zou gebeuren blijven de damwanden in principe ook op hun plaats. "Maar veilig is het niet", zegt de woordvoerder. De verwijderde borgpennen met koperkleur zijn inmiddels vervangen. Van de diefstal wordt aangifte gedaan.