Verbod handen schudden in Somalië

Somalische mannen en vrouwen die geen familie van elkaar zijn mogen elkaars hand niet meer schudden, niet meer met elkaar praten of met elkaar in het openbaar verschijnen. Dat hebben aan Al Qaida gelieerde strijders in het zuiden van Somalië bepaald. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen gevangen worden gezet, geslagen of geëxecuteerd.

"Het is een verschrikkelijke regel. Het voelt alsof ik onder arrest sta. Ik negeer de groeten van vrouwen die ik ken om sancties te voorkomen", aldus Hussein Ali, die in de zuidelijk stad Jowhar woont.

De opstandelingen verboden al dat vrouwen in het openbaar mogen werken, een verbod dat veel vrouwen voor een nare keuze stelde: de doodstraf riskeren door op de markt thee of groenten te verkopen of thuisblijven en de kinderen langzaam van de honger zien omkomen.

Gewapende mannen zoeken geregeld naar vrouwen die niet juist gekleed zijn of alleen reizen, zegt studente Hamdi Osman. Ze vertelt dat ze een keer geslagen is omdat ze een traditionele Somalische jurk droeg in plaats van het lange vormeloze zwarte gewaad die ze van de strijders moet dragen. Aangezien veel vrouwen nieuwe kleding niet kunnen betalen, zien ze zich genoodzaakt binnen te blijven.

Al-Shabaab heeft de controle over een groot deel van het zuiden en midden van Somalië overgenomen en de groep probeert de door de Verenigde Naties gesteunde regering omver te werpen. Volgens analisten steunen de meeste Somaliërs de beweging echter niet vanwege de strenge straffen en beperkingen en omdat vaak kinderen worden ontvoerd om als strijders te dienen.

De islamisten hebben films en muziek al verboden omdat dat on-islamitisch zou zijn. In Jowhar eisen de opstandelingen ook dat mannen hun baard laten staan, maar hun snor afscheren. De restricties komen veelal voort uit de invloed van buitenlandse strijders die het wahabisme aanhangen, een stroming binnen de islam die veel strenger is dan het Somalische soefisme, dat een lange traditie van poëzie en zang kent.