Opstelten hekelt uitvallen website crisis.nl

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het niet kunnen dat de website crisis.nl een uur uit de lucht is geweest tijdens de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Dat zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Dat kan niet en dat moet niet", zei Opstelten. De website is bedoeld om burgers te informeren tijdens grote rampen. Het is daarom van belang dat de site voortaan niet meer uitvalt. "Dat gaan wij gewoon verbeteren."

Opstelten vindt verder dat de brandweer goed werk heeft verricht. Deskundigen betoogden vrijdag in de ochtendkranten nog dat bij het bestrijden van de brand veel mis is gegaan. Zo is de brandweer van Moerdijk niet goed uitgerust voor het bestrijden van chemische branden. Ook duurde het lang voordag de blusploeg op sterkte was.

"In de kern heeft de brandweer een goede zaak gedaan", zei Opstelten. Hij wees erop dat er geen doden en gewonden zijn gevallen. "Het is goed afgelopen voor de feiten die ik nu ken." Niettemin zijn er 'allerlei leermomenten'. Daarvoor wil Opstelten eerst de evaluatierapporten afwachten. Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek begonnen.