'Meer macht EU over financiën lidstaten'

De EU moet meer te zeggen krijgen over de begrotingen van lidstaten die dankzij andere landen overeind worden gehouden. Dat schrijft de secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken Chris Buijink donderdag in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in economenblad ESB.

Afgelopen jaar kwamen onder meer Griekenland, Spanje en Ierland in economische problemen. De andere EU-lidstaten sprongen deze landen te hulp met miljardengaranties. Ook werd besloten een permanent vangnet in het leven te roepen voor landen in moeilijkheden.

Wie betaalt, bepaalt, redeneert Buijink. "Dit betekent dat het Europese collectief meer te zeggen moet krijgen over interne aangelegenheden van individuele lidstaten: als we uiteindelijk meebetalen, moeten we ook vooraf de plannen zien", schrijft hij. Landen die de stabiliteit van de eurozone in gevaar dreigen te brengen, zouden moeten worden verplicht om hun nationale begroting vooraf ter goedkeuring voor te leggen.

Ook zouden deze landen tijdelijk hun stemrecht in Brussel kunnen kwijtraken. Dat zou een betere stok achter de deur zijn om deze landen te dwingen noodzakelijke economische hervormingen door te voeren, aldus de topambtenaar.

De hoogste ambtelijke baas van het Ministerie van Economische Zaken en Innovatie vindt verder dat Nederland zich hard moet maken voor de 'verbreding en verdieping' van de interne Europese markt. Dat levert namelijk een extra groei van 4 procent van het nationale inkomen op.

Zo vindt Buijink het 'niet meer van deze tijd' dat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur op zijn terugweg van Spanje naar Nederland geen vracht mag vervoeren van Spanje naar Frankrijk.

In Nederland moet verder de aandacht uitgaan naar sectoren die al sterk zijn, zoals de agrarische sector, water en hightech. Op die manier kan Nederland op die terreinen tot de wereldtop blijven behoren, aldus Buijink.


'Meer macht EU over financiën lidstaten' (Foto: Novum)