Krokodillen en slangen in Australisch vloedwater

De bewoners van de overstroomde Australische kuststad Rockhampton is aangeraden uit het water te blijven, om het risico te vermijden dat ze worden meegesleurd, maar ook omdat ze slangen en krokodillen tegen zouden kunnen komen. Het 75.000 inwoners tellende Rockhampton stond dinsdag grotendeels blank en het water stijgt nog steeds. Mensen verplaatsen zich per boot en de politie doorzoekt huizen om na te gaan of er zich nog mensen bevinden.

Zo'n vijfhonderd bewoners van huizen langs de rivier de Fitzroy, die door de stad loopt en die buiten zijn oevers is getreden, zijn geëvacueerd. Het vlieg- en treinverkeer naar de stad ligt stil en slechts één hoofdweg is nog open.

Rockhampton is de laatste van 22 gemeenten in de staat Queensland die sinds even voor kerst onder water zijn komen te staan. In Rockhampton zijn geen doden gevallen, maar elders in Queensland hebben overstromingen sinds eind november aan tien mensen het leven gekost. Het ondergelopen gebied is zo groot als Frankrijk en Duitsland samen en tweehonderdduizend mensen zijn door de overstromingen getroffen.

De snelle stroming vormt het grootste gevaar voor mensen die zich in het water wagen, maar volgens burgemeester Brad Carter van Rockhampton zijn er ook ongebruikelijk veel slangen gesignaleerd, die zich verplaatsen op zoek naar droge grond, en worden er in de rivier zo nu en dan zoutwaterkrokodillen gezien.

"Als mensen uit het water blijven vormen ze geen bedreiging voor de veiligheid, maar als mensen het water in gaan kan hun veiligheid niet worden gegarandeerd", zei Carter tegen de krant The Australian. Wendy Hilcher van de dierenbescherming zegt dat het redden van in huizen achtergebleven huisdieren wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van slangen en krokodillen in het water. "Als het te gevaarlijk wordt moeten we wegwezen", zegt ze.

In een plaats ten noorden van Rockhampton landde maandag een militair vrachtvliegtuig met voedsel, water, medische hulpmiddelen en artikelen als luiers. De goederen zijn per vrachtwagen of binnenschip naar Rockhampton gebracht. Minister van Defensie Warren Snowdon zei dat zo nodig meer hulpvluchten zullen worden uitgevoerd. Ook over zee worden voorraden aangevoerd. In droge delen van de stad zijn veel winkels en bedrijven gewoon open.


Krokodillen en slangen in Australisch vloedwater (Foto: Novum)