China ontwikkelt methode voor recyclen kernafval

Chinese wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om brandstof van kerncentrales te hergebruiken. Dat heeft de Chinese staatszender CCTV maandag gemeld. Door de nieuwe technologie kan uit kernafval materiaal worden gewonnen dat opnieuw als brandstof voor kerncentrales kan dienen.

Projectleider Wang Junfeng zei dat de wetenschappers een chemisch proces hebben toegepast dat effectief en veilig is. "In dit laatste experiment hebben we uranium- en plutoniumproducten van standaardkwaliteit weten te maken, dus we kunnen zeggen dat we succesvol zijn geweest", aldus Wang.

Volgens CCTV heeft China op dit moment genoeg kernbrandstof om de kerncentrales zeventig jaar lang draaiende te houden. Door de nieuwe technologie kan in potentie voldoende energie voor de komende drieduizend jaar worden geleverd. Het is echter de vraag of China daadwerkelijk op industriële schaal kernafval gaat verwerken.

Om een dergelijke enorme hoeveelheid brandstof te produceren is volgens Harvard-hoogleraar Mathew Bunn een dure en bijzonder gevaarlijke kweekreactor nodig. China kan er daarom ook voor kiezen de brandstof de komende decennia op te slaan, in afwachting van goedkopere en minder gevaarlijke alternatieven, aldus Bunn. "Hergebruik van brandstof is veel gevaarlijker", zei hij. Hij voegde daaraan toe dat er een groter risico is op nucleair terrorisme als de brandstof wordt gestolen.

Verschillende Europese landen, Rusland, India en Japan verwerken al kernafval om het ongebruikte uranium en plutonium eruit te zuiveren en te hergebruiken. Hiermee wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt de nucleaire cyclus weer gesloten.

China is de grootste energieverbruiker ter wereld. In 2009 streefde het land de Verenigde Staten voorbij, jaren eerder dan werd verwacht. De enorme toename van het energiegebruik brengt ook met zich mee dat China een van de meest vervuilende landen ter wereld is. Als het land meer gebruikmaakt van kernenergie wordt de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten ook verminderd.