Sea Shepherd jaagt weer op walvisvaarders

Japanse walvisvaarders zijn zaterdag in ijzige wateren bij Antarctica slaags geraakt met milieuactivisten van Sea Shepherd. Dat heeft de milieugroep bekendgemaakt. De activisten volgen de vloot walvisvaarders in de hoop de jaarlijkse walvisjacht te ontregelen.

De Japanners hebben een van de opblaasbare boten van Sea Shepherd met een waterkanon bestookt, aldus Paul Watson, oprichter van de milieugroep.

Japan en Sea Shepherd vliegen elkaar ieder jaar in de haren. Hun confrontaties vinden doorgaans plaats in de meest afgelegen gebieden op aarde. De Japanners mogen een bepaald aantal walvissen voor wetenschappelijke doeleinden doden, maar volgens critici is de verkoop van walvisvlees het belangrijkste doel van de jacht. Het jachtseizoen loopt van december tot februari.

De Japanse vloot is in december vertrokken. Sea Shepherd kreeg vrijdag de eerste walvisvaarder in het oog en vond later nog twee schepen. "We hebben ze voordat de jacht is begonnen", zei Watson. "Nu we ze op de huid zitten, hopen we dat ze dit seizoen geen walvissen kunnen doden."


Sea Shepherd jaagt weer op walvisvaarders (Foto: FOK!)