Overzicht incidenten rond jaarwisseling

In Rotterdam zijn tijdens oudejaarsnacht 103 mensen gearresteerd. Drie politiemedewerkers raakten lichtgewond. In aanloop naar de jaarwisseling was het vrij rustig, maar na middernacht en het vuurwerk bij de Erasmusbrug nam het aantal meldingen toe.

In de regio werden op verschillende plaatsen brandweerlieden belaagd door vuurwerkgooiers. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en korpschef Frank Paauw spreken van 'een drukke maar beheersbare' nacht met veel hulpverleningen en branden.

Een 15-jarig meisje raakte gewond bij een vuurwerkexplosie in een woning aan de Wielingen in Brielle. In diezelfde plaats werden geparkeerde auto's beschadigd door drie projectielen die een witte bijtende stof bevatten. De voertuigen stonden vlak bij het politiebureau, dat het vermoedelijke doelwit was.

In Rozenburg werd op de Nachtegaallaan een man neergestoken, en ook nog overreden door een auto. Hij raakte zeer ernstig gewond. De politie hield vier mensen aan die ook gewond waren.

In Stellendam ging een fietsenstalling naast het busstation in vlammen op en ook bij een bakkerij aan de Goudestein in Rotterdam-Zuid brak brand uit. Niemand raakte gewond, maar wel werd een aantal bovenliggende woningen tijdelijk ontruimd. De bewoners konden snel weer naar huis. Waarschijnlijk was vuurwerk via de brievenbus naar binnen gegooid. De politie stelt een onderzoek in.

In de Jacob Loisstraat werden twee voertuigen in brand gestoken. De politie werd hier, zoals ook elders gebeurde, belaagd met zwaar vuurwerk. De mobiele eenheid voorkwam dat de boel uit de hand liep. Ook op andere plekken liet de ME zijn gezicht zien.

In de Maasstad vonden nog meer steekincidenten plaats. Op de Vlaggemanstraat raakten twee mensen gewond na een ruzie, maar de verwondingen vielen mee. Bij een steekpartij aan de Hillelaan in Rotterdam-Zuid raakte iemand zwaargewond. In De Beverwaard raakte een persoon lichtgewond.

Op de Slinge werd een man aangehouden die met een vuurwapen in de lucht schoot. Hij is in een cel gezet. Op het Stadhuisplein moest kort na middernacht worden opgetreden tegen dronken jongeren. Bij camping Port Zélande gedroeg een groep van veertien Fransen zich heel vervelend. Met hulp van de ME zijn ze van het park verwijderd.

In Amsterdam was sprake van opstootjes en containerbranden. Er werden ongeveer vijftig mensen gearresteerd. In Den Haag waren dat er rond 03.30 uur 29. Vier agenten raakten daar gewond.