Werkloosheid daalt langzaam

De werkloosheid neemt langzaam af. De minst kansrijke groepen, zoals ouderen en laaggeschoolden, profiteren het minst van het herstel van de markt, concludeert het UWV Werkbedrijf in een donderdag uitgebracht onderzoek.

Nu zijn ongeveer 490.000 mensen op zoek naar een baan. Een jaar geleden waren dat er nog 507.000. Het aantal uitkeringen liep met 46.000 terug tot 263.000.

Het komende jaar zakt het aantal werkzoekenden volgens het UWV naar ongeveer 480.000. In de eerste elf maanden stroomden 393.000 mensen de WW in. In dezelfde periode vonden 231.000 WW'ers werk en nog eens 208.000 verlieten de WW om een andere reden. Het aantal vacatures neemt toe.

Vooral in Zuid-Limburg, Twente, Drenthe en Groningen zijn veel mensen op zoek naar werk. De werkloosheid is juist laag in Zeeland, Drechtsteden, Midden- en Oost-Utrecht en het noorden van Noord-Holland.

In de zorg groeit het aantal vacatures het meest. Dat komt doordat veel werknemers daar uittreden of van baan veranderen. Volgend jaar worden ook veel vacatures verwacht in de horeca, de detailhandel, bij adviesbureaus en in groothandels. Het UWV verwacht dat het voor bedrijven moeilijker gaat worden geschikt personeel te vinden.

Het werkbedrijf noemt het opvallend dat veel werkzoekenden werk vinden in een andere gemeente dan waar ze wonen. Ook werken ze vaak in een andere sector dan die waar ze eerder werkten.

Het aantal werklozen valt volgens het UWV mee doordat bedrijven hun personeel hebben aangehouden terwijl er geen werk was. Dat komt mede door de deeltijd-WW, waarbij werknemers gedeeltelijk werden betaald met het geld voor een WW-uitkering en ondertussen in dienst bleven.

Ook bleef de werkloosheid laag doordat veel jongeren besloten door te studeren in plaats van aan het werk te gaan. Verder bleven veel werknemers op hun plaats zitten in plaats van op zoek te gaan naar ander werk.