Seoul: noorden heeft meer slagkracht

Langs de strengst beveiligde grens van de wereld rijden snellere en krachtigere Noord-Koreaanse tanks. Bovendien heeft Noord-Korea tweehonderdduizend militairen, allen lid van de speciale eenheden, langs de grens gestationeerd om chaos aan te richten in het zuiden. Dat staat in een verslag van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dat donderdag is vrijgegeven.

De militaire slagkracht van het noorden is vergroot, concludeert het ministerie. Het noorden wordt in het verslag een 'vijand' genoemd, een ernstigere omschrijving dan in 2008 toen Noord-Korea nog werd aangemerkt als een 'directe en serieuze bedreiging'. Pyongyang reageerde direct en noemde het verslag een 'zware provocatie' die kan leiden tot oorlog.

Om het zeer geavanceerde conventionele leger van Zuid-Korea tegenwicht te bieden, steunt Pyongyang op zijn atoomprogramma, speciale eenheden, artillerie, onderzeeërs en op eenheden die bedreven zijn in cyberoorlogvoering, aldus het verslag.

Langs de grens zijn tweehonderdduizend militairen gestationeerd, twintigduizend meer dan in 2008. Deze speciale eenheden zijn getraind om in het zuiden te infiltreren en liquidaties uit te voeren. Daarnaast staan langs de grens 13.600 stuks langeafstandsgeschut klaar om Seoul, dat op slechts 50 kilometer van de grens ligt, onder vuur te nemen.

Volgens Seoul heeft het noorden bovendien een nieuwe tank ontwikkeld die over meer vuurkracht en bewegingsvrijheid beschikt. Ook deze tanks staan langs de grens opgesteld.

Toch acht het ministerie de kans op een aanval vanuit het noorden klein. Zuid-Korea weet zich gesteund door de Verenigde Staten, die in het geval van oorlog op het schiereiland 690.000 extra militairen, 160 oorlogsschepen en 2000 gevechtsvliegtuigen sturen.