Zweden en Denemarken 'verijdelen aanslag'

De politie van Zweden en Denemarken heeft in een gezamenlijke operatie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze stonden op het punt een aanslag te plegen. Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) woensdag naar buiten gebracht.

Vier verdachten werden opgepakt in Denemarken. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker in Denemarken. In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien.

Het doelwit van de verdachten zou de krant Jyllands-Posten zijn geweest. Het dagblad publiceerde eind 2005 een aantal spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. De tekeningen leidden tot woede in de Arabische wereld.

Sinds de publicatie zijn herhaaldelijk moslims opgepakt omdat ze een aanslag zouden willen plegen op Jyllands-Posten. Op nieuwjaarsdag 2010 drong een Somaliër met een bijl en een mes de woning van cartoonist Kurt Westergaard binnen. De politie wist de indringer neer te schieten.

Zweden en Denemarken'verijdelen aanslag'
Zweden en Denemarken'verijdelen aanslag' (Foto: ANP)