Hoogspanningslijn TenneT mag er komen

Netbeheerder TenneT mag een hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Wateringen en Zoetermeer. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De verbinding moet de capaciteit van het transport van elektriciteit vergroten.

Het gaat om een kabelverbinding van ongeveer 20 kilometer. De helft daarvan wordt ondergronds aangelegd, de rest wordt opgehangen aan nieuwe hoogspanningsmasten. Niet alles kan onder de grond, omdat het netwerk dan instabiel wordt.

Veel particulieren, bedrijven en belangenverenigingen wilden de aanleg van de verbinding voorkomen. Ze zijn bang dat ze ziek worden door blootstelling aan magnetische velden rondom de kabels.

De verantwoordelijke ministers moeten van de Raad van State vanwege mogelijke gezondheidsrisico's nog wel bekijken wat ze gaan doen met de woningen die in de buurt van de kabels staan.

De bewoners stellen in een reactie dat de overheid de gevaren van straling negeert. "De overheid stelt de winst die zij straks opstrijkt met het transport van elektriciteit boven de gezondheid van haar burgers", zeggen de bewoners.