Nog maar één Somaliër vast voor terreur

Van de twaalf Somaliërs die op kerstavond werden opgepakt voor betrokkenheid bij terrorisme, zit er nog maar een vast. Van de overigen blijven er nog twee in beeld als verdachte. Ze beraamden volgens justitie een aanslag die op 24 of 25 december had moeten plaatsvinden.

Over het doelwit is volgens justitie niets bekend. De Telegraaf schreef dinsdag echter op basis van bronnen rond het onderzoek dat de mannen het op Apaches-gevechtshelikopters op de vliegbasis in Gilze-Rijen zouden hebben gemunt.

De man die nog vastzit is een 29-jarige Rotterdammer. De rechter-commissaris beoordeelde dat zijn aanhouding rechtmatig was, waardoor hij nog drie dagen langer mag worden vastgehouden. Justitie wilde ook een 47-jarige man in voorarrest houden, maar dat vond de rechter-commissaris niet nodig. Zijn aanhouding werd wel als terecht beoordeeld.

Zes mannen waren al eerder vrijgelaten. Van de andere vier mannen die dinsdag nog in de cel zaten, is ook een 44-jarige man uit Rotterdam nog verdachte in de terreurzaak. Negen mannen die op kerstavond werden opgepakt zijn dus vrijgelaten en ook niet meer in beeld als verdachte, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Justitie benadrukt dat het grootschalige optreden in eerste instantie vooral gericht was op het voorkomen van een aanslag. In het onderzoek zijn geen wapens of explosieven gevonden. Volgens De Telegraaf wilden de mannen een Apache uit de lucht schieten, maar moesten ze de raketwerper nog regelen.