Vereniging Eigen Huis woest over crisis

Vereniging Eigen Huis (VEH) is woest dat de crisis op de woningmarkt nog steeds voortduurt. Marlies Pernot, al tien jaar algemeen VEH-directeur, zegt dat verschillende partijen die actief zijn op de woningmarkt hun krachten nodig moeten gaan bundelen in een gezamenlijk overlegorgaan. "Van enige coördinatie of samenhang is nu geen sprake", verzucht Pernot.

Huizenbezitters, of dat nu instromers, doorstromers of uitstromers zijn, weten volgens haar niet waar ze aan toe zijn. Pernot: "Laat staan dat er enig vertrouwen wordt gekweekt. Het probleem is te groot om aan de politiek over te laten. Bovendien heeft elk ministerie ook zo zijn eigen belangen. Als het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de portefeuille Wonen nu is ondergebracht, een stimuleringsplan oppert, wordt dat al snel weer de grond ingeboord door het Ministerie van Financiën."

Vertrouwen
Volgens de VEH-directeur is de woningmarkt ook erg belangrijk voor de economie: "Natuurlijk is de export heel belangrijk voor Nederland, dat toch een handelsnatie is, maar de woningmarkt is een enorme interne bestedingsmarkt. Dat wordt maar al te vaak vergeten."

Pernot: "Alle leven is uit de woningmarkt verdwenen. Het consumenten-vertrouwen klimt langzaam uit het dal, maar uitspraken van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) over strenge hypotheekregels doen dat vertrouwen geen goed, ondanks alle goede bedoelingen. Ze gooien de boel eerder op slot met hun verkokerde uitspraken. Iedereen praat maar in zijn eigen straatje. Er is geen oog voor de consequenties van bepaalde regels voor de gehele woningmarkt en uiteindelijk voor de hele economie."

Pernot woest op het Nibud
Ook is Pernot woest op het Nibud omdat zij zich bemoeien met de woningmarkt: "Een prima organisatie hoor, maar het blijft vreemd dat ze in hun rekenmodellen altijd woonlasten als sluitpost zien. Waarom niet uitgaan van de woonlasten, wonen is immers een primaire levensbehoefte, en dan zien wat er overblijft voor andere dingen."

Met de verlaging van de btw naar 6 procent op arbeid bij verbouwingen en renovaties is Pernot op zich wel blij. Maar de eerste klachten vanuit haar achterban komen al binnen: "Aannemers zouden het btw-voordeel niet aan de klant doorberekenen en in eigen zak steken. Wij zijn nu aan het inventariseren of hier inderdaad structureel de hand mee wordt gelicht."

Pernot: Tarieven zwembad liever omhoog dan ozb

VEH houdt ook de vinger aan de pols van de gemeenten als het gaat om de onroerendezaakbelasting (ozb). De gemiddelde woningbezitter zal dit jaar 3 procent meer moeten ophoesten. De woningwaardes zijn gedaald, de tarieven omhoog gegooid. Pernot: "Een hoogte van de ozb is een politieke keuze, gemeenten kunnen de toegangsprijs van bijvoorbeeld een zwembad verhogen, of het benodigde geld halen uit de ozb-inkomsten. De woningbezitter is een gemakkelijke melkkoe. Een van onze speerpunten voor volgend jaar is onderzoeken hoe gemeenten omgaan met bezwaarschriften."

'Onroerendezaakbelasting discriminerend'
Pernot vindt de ozb een ronduit onrechtvaardige en zelfs discriminerende belasting. "Een ingezetenenbelasting is veel eerlijker. Een huurder, die veel minder kwijt is aan gemeentelasten, heeft net zo veel plezier van allerlei voorzieningen als iemand met een koophuis." Dat de overheid jaarlijks 15 miljard euro in de hypotheekrenteaftrek pompt en maar 3 miljard euro in de huurtoeslag, vergat de VEH-directeur voor het gemak even.