Raket met Indiase satelliet ontploft na lancering

Een raket die een Indiase communicatiesatelliet in een baan om de aarde had moeten brengen is zaterdag kort na de lancering vanaf het Indiase ruimtevaartcentrum Sriharikota ontploft. Dat heeft de directeur van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO K. Radhakrishnan zaterdag gezegd.

Precies 47 seconden na de lancering verloor het commandocentrum de controle over de raket, waardoor deze een andere vluchtrichting kreeg. "Dat veroorzaakte een hogere druk, waardoor het voertuig explodeerde", aldus Radhakrishnan.

Het was de tweede keer dit jaar dat de lancering van een raket mislukte. In april kwam een raket die een testvlucht maakte terecht in de Golf van Bengalen. De rotor en turbine van deze raket waren gescheurd, vermoedelijk door een te hoge druk en temperatuur.

India is na de Verenigde Staten, Rusland, China en Frankrijk het vijfde land dat zich begeeft op de markt voor commerciële satellietlanceringen. Het land heeft sinds 1994 een aantal satellieten in een baan om de aarde gebracht. India wil in 2016 de eerste bemande ruimtevlucht maken.


Indiase raken ontploft na lancering (Foto: Novum)