Ecowas dreigt met militaire interventie Ivoorkust

West-Afrikaanse leiders hebben gedreigd 'legitiem geweld' te gebruiken om de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo af te zetten als hij niet vrijwillig aftreedt. De groep regeringsleiders noemde het een 'laatste gebaar' aan Gbagbo om hem de mogelijkheid te bieden vreedzaam af te treden. De regeringsleiders, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), kwamen tot dit besluit na een zes uur durend spoedoverleg in het Nigeriaanse Abuja.

Volgens James Gbeho, de voorzitter van Ecowas, gaat de organisatie een hoge afgevaardigde sturen om met Gbagbo te praten en hem op te dragen af te treden. "In het geval dat meneer Gbagbo niet instemt met deze harde eis van Ecowas, dan hebben we geen ander alternatief dan maatregelen te treffen, waaronder het gebruik van legitiem geweld, om de doelen van de Ivoriaanse bevolking te bereiken", schreef Ecowas in een verklaring.

Door de toenemende zorg over het geweld in Ivoorkust zijn ook de Verenigde Staten en een aantal andere landen in gesprek gegaan over mogelijke manieren een eind te maken aan het geweld. "We zijn in gesprek met andere landen in de regio over hoe we de VN-vredesmacht kunnen versterken", aldus Philip Crowley, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het kan zijn dat deze vorm van versterking een andere manier is om een heldere boodschap aan president Gbagbo te sturen."

Crowley wilde niet zeggen met welke landen de VS praten, maar merkte wel op dat Nigeria een groot aantal militairen heeft geleverd voor de West-Afrikaanse vredesmacht. Ook zei hij dat Frankrijk belangen heeft in Ivoorkust.

Er is weinig animo voor een militaire interventie in Ivoorkust. Wel hebben onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties aan Gbagbo, zijn familie en zijn aanhangers opgelegd.