Run op Friese hotelkamers door Elfstedenkoorts

Friese hotels worden overstelpt met aanvragen sinds de Elfstedenkoorts is losgebroken. Schaatsliefhebbers zoeken in de hele provincie naar kamers, maar vooralsnog is het nog maar zeer de vraag of de tocht der tochten spoedig verreden kan worden. Friezen zijn een stuk nuchterder over het eventueel doorgaan van de Elfstedentocht dan inwoners van de rest van het land, meldt een woordvoerder van Friesland Marketing.

"We merken dat het aantal online zoekopdrachten naar hotelkamers in en rondom Leeuwarden de laatste dagen enorm is toegenomen. Er wordt fanatiek gezocht naar plaatsen om te overnachten." Volgens het marketingbureau voor de provincie leeft de tocht vooral buiten Friesland. "Het is hier natuurlijk ook koud. Maar we zijn nu eenmaal een stuk nuchterder dan in de rest van het land."

Directeur van Meteo Consult Harry Otten voorspelde woensdag dat de Elfstedentocht volgende week verreden kan worden. De sneeuw die op het ijs ligt moet dan wel verwijderd worden. "Als nou al die Friezen gewoon eens aan de gang gaan om dat ijs sneeuwvrij te maken, dan kunnen we op 28 december schaatsen", stelde Otten op de Wereldomroep voor.

De voorzitter van de Vereniging de Friesche Elfsteden Wiebe Wieling temperde het enthousiasme. Het ijs op de route is momenteel bij lange na nog niet sterk genoeg. De komende dagen zijn cruciaal, zo verklaarde hij tegenover de Volkskrant.

Ondertussen wordt het WTC Hotel in Leeuwarden plat gebeld. "De aanvragen stromen binnen, maar helaas moeten we iedereen teleurstellen. Als de Elfstedentocht doorgaat, wordt dit het hotel waar alle pers neerstrijkt", aldus een woordvoerder. Wat het hotel betreft 'giet it oan'. "De draaiboeken liggen klaar, van ons mag hij doorgaan."

Bij het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden komen al sinds het begin van de vorstperiode aanvragen binnen. "We hebben een wachtlijst, maar omdat niet duidelijk is of en wanneer de tocht plaatsvindt, is het moeilijk om er rekening mee te houden. Er zijn natuurlijk ook normale gasten die al kamers hebben geboekt."


(Foto: Novum)