Aantal executies in VS gedaald

Het aantal executies in de Verenigde Staten is in 2010 met 12 procent gedaald ten opzichte van 2009. Ook worden er minder doodvonnissen uitgesproken dan in het verleden, zegt het Death Penalty Information Center, dat ijvert tegen de doodstraf.

De groep schrijft de daling toe aan veranderende opvattingen over de doodstraf, maar onderkent ook dat er problemen zijn met de beschikbaarheid van chemicaliën die voor de dodelijke injecties worden gebruikt.

"Of het nu zorg is over de hoge kosten van de doodstraf in een tijd waarin bezuinigd moet worden, het risico dat er onschuldigen worden terechtgesteld, de oneerlijkheid of een andere reden, het land heeft in 2010 verder afstand genomen van de doodstraf", zegt Richard Dieter, directeur van het centrum en de opsteller van het rapport.

De groep telde 46 executies in twaalf staten, vergeleken met 52 in zestien staten in 2009. Vijfendertig staten kennen de doodstraf. Verreweg de meeste terechtstellingen vonden plaats in Texas, zeventien, vergeleken met 24 vorig jaar. Het aantal executies in Texas was dit jaar het laagst sinds 2001.

Het centrum schrijft de daling in Texas toe aan de in 2005 ingevoerde mogelijkheid om mensen tot levenslang zonder kans op voorwaardelijke invrijheidsstelling te veroordelen. Ook zijn er in prominente districten als Houston en Dallas andere procureurs aangetreden en is er 'de neerslag van fouten in het verleden'. Sinds 1978 zijn in Texas twaalf terdoodveroordeelden alsnog vrijgepleit.