Wethouder weg wegens coffeeshopbijbaan

Wethouder Jos Wolterink van de gemeente Oost Gelre is per direct opgestapt. De VVD'er was voorzitter van een stichting die in Almelo coffeeshop Jemig de Pemig Mozes Kriebel bestiert en dat kon in de gemeenteraad geen goedkeuring wegdragen. Wolterink betreurt de gang van zaken, meldt de gemeente maandag.

De VVD-fractie had hem vrijdag in een verklaring al gevraagd zijn wethouderschap neer te leggen. Dat gaf voor Wolterink na alle eerdere commotie de doorslag. "Want alles overwegende kan ik geen andere conclusie trekken dan nu mijn functie als wethouder neer te leggen." De politicus had zijn voorzitterschap bij de stichting vorige week al neergelegd en zou per 1 maart ook als accountant stoppen.

Wolterink had het idee dat binnen het gemeentebestuur goede afspraken waren gemaakt over de afbouw van zijn nevenfunctie bij stichting Jemig de Pemig. "Op basis van deze afspraken had ik er alle vertrouwen in om op een goede en integere wijze mijn wethouderschap voort te zetten." Hij 'betreurt het zeer' dat hij niet verder kan gaan met zijn pogingen om Oost Gelre weer een financieel gezonde gemeente te maken.

Burgemeester Henk Heijman respecteert Wolterinks besluit en spreekt namens het college zijn waardering uit voor het werk dat Wolterink het afgelopen jaar heeft verricht. Wethouder Vincent van Uem van Onafhankelijk Oost Gelre neemt de portefeuille financiën waar tot er een opvolger is.