'Nog niet genoeg steun voor missie Afghanistan'

De Tweede Kamer buigt zich in januari over de vraag of er een nieuwe missie naar Afghanistan komt. Het kabinet heeft nu nog niet genoeg steun voor de trainingsmissie. Dat zegt minister-president Mark Rutte vrijdag in De Telegraaf.

Rutte geeft aan nu nog geen garanties te hebben of er een Kamermeerderheid is voor de missie. Volgens de krant is het zeer ongebruikelijk dat een kabinet bij dit soort beladen politieke thema's naar de Kamer stapt zonder eerst voldoende steun te hebben. Meestal stuurt een kabinet alleen troepen overzee als daar brede parlementaire steun voor is.

Gedoogpartner PVV is tegen een nieuwe missie. Daarom is intensief gesproken met D66, GroenLinks en de ChristenUnie, die het minderheidskabinet van VVD en CDA aan een meerderheid zouden kunnen helpen.

Rutte benadrukt dat een nieuwe Afghaanse missie niet bedoeld is om de internationale reputatie van Nederland op te vijzelen. "Het is om de Afghanen te helpen, maar het is ook in het belang van Nederland direct, omdat het zorgt voor een stabiele regio."


(Foto: Novum)