Dader aanslag Stockholm had wellicht handlangers

De zelfmoordterrorist die zich opblies in een winkelstraat in Stockholm heeft wellicht hulp gehad bij de voorbereiding van de mislukte aanslag. Dat zeggen de Zweedse autoriteiten.

Onderzoekers zeiden in eerste instantie dat Taimour Abdulwahab alleen handelde tijdens de bomaanslag zaterdag, waarbij hij om het leven kwam en twee mensen lichtgewond raakten.

Donderdag werd bekend dat ook 'wordt onderzocht of iemand anders bij de voorbereidingen betrokken was', aldus Anders Thornberg van veiligheidsdienst SAPO. Er zijn op dit moment geen verdachten.

De onderzoekers zijn volgens Thornberg op de hoogte van beweringen van Iraakse functionarissen dat gevangen opstandelingen hebben gezegd dat de zelfmoordaanslag onderdeel is van een serie aanslagen die Al Qaida in de Verenigde Staten en Europa heeft gepland tijdens de kerstdagen.

Onderzoekers hebben autopsie op Abdulwahab uitgevoerd en de explosieven die hij gebruikte geanalyseerd, maar willen de resultaten nog niet vrijgeven. Ze vermoeden dat de explosieven per ongeluk zijn afgegaan en dat Abdulwahab van plan was ze op een drukkere plek te laten ontploffen, zoals een winkelcentrum of een treinstation.

Eén theorie is dat Abdulwahab problemen had met zijn explosieven en vanaf de drukke winkelstraat een zijstraat inliep 'en dat daar toen iets gebeurde', aldus Thornberg.