Assange mag toch op borgtocht vrij

Een Britse rechter heeft donderdag beslist dat Julian Assange, de hoofdredacteur van WikiLeaks, op borgtocht mag worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie ging eerder deze week in beroep tegen zijn vrijlating, maar de rechter besloot dat er geen gegronde redenen zijn om Assange langer vast te houden.

Wel moet de Australiër op een vast adres verblijven -een landhuis in het oosten van Engeland, eigendom van Vaughan Smith, aanhanger van WikiLeaks en oprichter van een Londense organisatie voor journalisten. Daarnaast krijgt Assange een elektronische enkelband en moet hij zich dagelijks melden bij de politie.

Buiten de rechtbank ging een gejuich op toen de rechter zijn oordeel uitsprak. Aanklagers probeerden de rechter te overtuigen dat Assange de mogelijkheid wordt geboden om op de vlucht te slaan, maar volgens de rechter zou hij zich in dat geval ernstig verlagen in de ogen van zijn aanhangers.

Assange vecht zijn uitlevering naar Zweden aan, waar hij wordt verdacht van verkrachting en seksuele intimidatie. Hij had zichzelf aangegeven bij de Britse politie.