Jongste vrouwelijke hoogleraar (29) in Eindhoven

De 29-jarige Maaike Kroon is donderdag benoemd tot hoogleraar Scheidingstechnologie in Eindhoven. Ze is de jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, meldt de Technische universiteit Eindhoven.

Op de technische universiteiten in Nederland zijn er geen hoogleraren onder de 30 jaar, weet Kroon. In Leiden werd vijf jaar geleden wel een 29-jarige vrouw als hoogleraar benoemd.

Kroon, die al veel prijzen in de wacht sleepte, is blij met de benoeming. "Het is van groot belang dat ik nu mensen kan gaan zoeken om een eigen onderzoeksgroep op te zetten", laat ze weten.

De nieuwbakken professor hoopt bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van energiezuinige toepassingen in de chemische industrie en het bevorderen van duurzame energie. "Het scheiden van deeltjes kan veel energie-efficiënter met behulp van nieuwe hybride materialen en ionische vloeistoffen."

Kroon begon in 1999 met haar studie chemische technologie aan de TU Delft en haalde in 2004 cum laude haar ingenieursdiploma. Twee jaar later promoveerde ze in Delft, ook cum laude. Na haar promotie werkte Kroon onder meer in een onderzoekscentrum in Barcelona en bij de Stanford University in de VS.


(Foto: Novum)