Einde EU-visumplicht voor Bosnië en Albanië

Bosniërs en Albanezen kunnen vanaf woensdag zonder visum naar landen van de Europese Unie reizen. De Albanese Premier Sali Berisha noemde het einde van de visumplicht 'het belangrijkste wapenfeit sinds de val van het communisme'.

De autoriteiten in beide landen hebben hun burgers echter wel op het hart gedrukt geen misbruik te maken van de nieuwe situatie. Toen Servië, Macedonië en Montenegro vorig jaar december dezelfde status kregen, gingen veel inwoners naar de EU om werk te zoeken of asiel aan te vragen. Berisha zei dat stricte controles van groot belang zijn om misbruik te voorkomen zodat burgers 'vrijelijk en in alle waardigheid' door Europa kunnen reizen.

De hoge vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, de Oostenrijkse diplomaat Valentin Inzko, verwelkomde het einde van de isolering van de rest van Europa en benadrukte dat de regeringen aan veel eisen -opgelegd door de EU- moest voldoen om het te verdienen. "Hetzelfde model kan nu worden toegepast op een hele reeks hervormingen die Bosnië en Herzegovina richting de Europese Unie zullen brengen", aldus Inzko.

Op een feestelijke bijeenkomst in Bosnië zei de minister van Veiligheid dinsdag dat de burgers 'eindelijk vrij' zijn. Ook de aanwezigen zijn tevreden. "Ik ben erg blij dat ons eindelijk de vernedering wordt bespaard om bij westerse ambassades in de rij te staan om op vakantie naar Europa te kunnen", zegt Amra Hadziosmanovic.


Einde aan EU-visumplicht voor Bosniërs en Albanezen (Foto: Novum)