Tuitert, Sauerbreij Sporters van het Jaar 2010

Mark Tuitert en Nicolien Sauerbreij zijn gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2010. Dit gebeurde vanavond tijdens het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala in Amsterdam.

Tuitert werd gekozen tot Sportman van het Jaar. Hij liet de andere genomineerden, Wesley Sneijder en Sven Kramer, achter zich. Tuitert dankt zijn uitverkiezing aan zijn prestaties op de Olympische Spelen. Daar haalde hij Olympisch goud op de 1.500 meter en brons op de ploegenachtervolging.

Nicolien Sauerbreij werd tot Sportvrouw van het Jaar gekozen. Ze won bij de Olympische Spelen goud bij het snowboarden op de parallel reuzenslalom. Tevens won ze dit jaar de World Cup. Ze bleef schaatsster Ireen Wüst en lange-afstandszwemster Linsy Heister voor.

Het Nederlands voetbalelftal werd gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Afgelopen zomer bereikte dit team de finale van het WK. Ze kregen de voorkeur boven de Nederlandse dressuurploeg en de zeilsters Lobke Berkhout en Lisa Westerhof.

De titel van Coach van het Jaar ging naar Bert van Marwijk. Als bondscoach van het Nederlands elftal haalde hij de finale van het Wereldkampioenschap voetbal. Van Marwijk kreeg de voorkeur boven Jac Orie (coach van schaatsploeg Control) en Maarten Sauerbreij (de vader en trainer van Nicolien).

Tennisster Esther Vergeer kreeg de titel van Gehandicapte Sporter van het Jaar. Ze is al 400 tennispartijen ongeslagen en sinds 1998 aanvoerdster van de wereldranglijst. Het is de vijfde keer dat ze een Jaap Eden in ontvangst mag nemen. Tafeltennisster Kelly van Zon en zeiler Thierry Schitter waren de andere genomineerden.