PVV mild over Leers

Het PVV-Kamerlid Louis Bontes is een stuk milder over minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dan zijn politiek leider Geert Wilders. Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat over de opheffing van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen.

Gedoogpartner Wilders verweet Leers begin november nog een 'gebrek aan ruggengraat' nadat hij in Brussel voor de opheffing van de visumplicht had gestemd. Daarop vroeg GroenLinks een spoeddebat aan, dat pas dinsdag werd gehouden.

Tijdens dit debat zei Bontes slechts dat hij 'liever niet gezien' had dat Leers tegen het afschaffen van de visumplicht had gestemd. De PVV'er herhaalde de woorden van zijn politiek leider niet, hoewel verschillende oppositiepartijen daarop aandrongen. De woorden van Wilders waren de 'politieke duiding van dat moment', aldus Bontes.

Leers legde tijdens het debat opnieuw uit dat zijn instemming meer heeft opgeleverd dan als hij nee had gezegd. Als hij voet bij stuk had gehouden, was zijn verzet weggestemd door zijn Europese collega's. Hij heeft daarom gekozen om de schade beperkt te houden. Door voor te stemmen komt er een zogeheten noodremprocedure voor het geval Albanezen en Bosniërs zich hier massaal vestigen. In dat geval wordt de visumplicht opnieuw ingevoerd.

De bewindsman beklemtoonde dat deze procedure echt nieuw is. Het is namelijk een 'nieuw onderdeel' van huidige Europese afspraken. "Het bestond nog niet." Met deze 'duidelijke' uitleg nam Bontes genoegen.

Sharon Gesthuizen (SP) noemde deze gang van zaken een 'circusachtige vertoning'. Zij wees erop dat de PVV als gedoogpartner zich beter had moeten informeren over wat Leers in Brussel zou doen, in plaats van achteraf 'zeer grote woorden' te gebruiken.

De minister zei dat niemand het leuk vindt om zo te worden aangesproken. Niettemin kan hij tegen een stootje. "Ik ben niet van suiker."