Zambia nodigt Al-Bashir uit voor top

Zambia heeft de Sudanese president Omar al-Bashir uitgenodigd voor een regionale top. De regering van Zambia heeft aangegeven dat Al-Bashir niet zal worden gearresteerd als hij de top bezoekt, ondanks een internationaal arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen de president heeft uitgevaardigd.

"Zambia is een lid van de Afrikaanse Unie en de Afrikaanse Unie heeft gezegd dat Al-Bashir niet schuldig is bevonden. Hij wordt dus niet gearresteerd", aldus een woordvoerder van de regering.

De Zambiaanse regering wilde niet zeggen of Al-Bashir de uitnodiging voor de top gaat aannemen. De regionale top begint woensdag en heeft als onderwerp een aantal milieukwesties rondom het Tanganyikameer.

Het ICC wil dat Al-Bashir wordt gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van oorlogsmisdaden en genocide in de Sudanese regio Darfur. Verscheidene Afrikaanse landen hebben echter geweigerd om gehoor te geven aan het arrestatiebevel, omdat het volgens hen de pogingen om een einde te maken aan de conflicten in Sudan belemmert.

Al-Bashir ontkent de aantijgingen en weigert het ICC te erkennen. Het ICC heeft geen eigen politiemacht en is daarom afhankelijk van lidstaten om bevelen uit te voeren.


(Foto: Novum)