Protest verhindert lessen Hogeschool Rotterdam

Door een klein studentenprotest kunnen een paar duizend studenten van de Hogeschool Rotterdam maandag geen les volgen. Dertig studenten van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming hebben een gebouw van de vestiging Museumpark bezet uit protest tegen plannen van het kabinet om trage studenten veel meer te laten betalen voor hun studie.

Door het protest kunnen studenten van de sociale opleidingen, gezondheidszorgopleidingen en de Pabo geen lessen volgen. Volgens de actievoerders vallen ook tentamens uit, maar een woordvoerder van de hogeschool kon dit niet bevestigen.

De hogeschool grijpt niet in omdat het bestuur er achter staat dat de studenten een 'duidelijk signaal' naar Den Haag sturen. De studenten hebben toegezegd het pand om 17.00 uur te verlaten.

De ingangen van de school zijn geblokkeerd door de deuren op slot te draaien. "De beveiliging steunt ons in zoverre dat ze de deuren niet opendraaien", zegt een student die het woord heeft genomen. Het aantal deelnemers aan de actie is klein gehouden om controle over de actie te kunnen houden.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) zei zaterdag dat demonstraties van studenten tegen de bezuinigingen geen nut hebben. Ze is niet van plan hen tegemoet te komen. Ze wil dat studenten die langer dan een jaar uitlopen drieduizend euro extra collegegeld betalen.

Vrijdagmiddag demonstreerden duizenden studenten in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De acties waren een opmars naar een grote landelijke actie in januari in Den Haag.