'Melding over zedenverdachte afgewimpeld'

Een moeder werd in 2008 totaal niet serieus genomen toen ze aangifte wilde doen tegen de man die nu vastzit voor het misbruiken van dertig tot vijftig kinderen. Dat zegt de moeder maandag tegen stadszender AT5.

Het zoontje van de moeder kwam in augustus 2008 thuis met het verhaal dat hij die dag met een vriendje van 2,5 jaar door Robert Mikelsons was misbruikt. Volgens het zoontje moesten ze zich uitkleden en aan elkaars geslachtsdelen zitten. M. zou hen daarbij hebben aangemoedigd.

De moeder belde met de directeur, maar die zou het verhaal hebben afgedaan als fantasie. Kinderen jonger dan 4 jaar zouden veel verzinnen. In een later gesprek, waar Robert Mikelsons bij was, nam de directeur het voor hem op. Door de beschuldigingen zou M. 's nachts wakker liggen.

Met de moeder van het andere jongetje wilde de moeder aangifte doen bij de politie. Die zei er echter niets mee te kunnen omdat jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn. Ook bij de GGD werd de vrouw afgewezen.

Het OM meldde zondag al dat in 2008 een melding van misbruik bij de politie is binnengekomen. Daarop zou met het kinderdagverblijf zijn gesproken.

Destijds hebben de moeders hun kinderen van het kinderdagverblijf gehaald en zo veel mogelijk andere ouders gewaarschuwd. De moeder is er kapot van nu blijkt dat de man twee jaar door heeft kunnen gaan.

Zondag werd bekend dat een 27-jarige man wordt verdacht van het misbruiken van dertig tot vijftig kinderen. De in Riga geboren man zou bij twee kinderdagverblijven in Amsterdam hebben gewerkt. Ook bood hij zijn diensten via internet aan. De man werd dinsdag in zijn woning aangehouden.

De man van de verdachte, een 37-jarige Amsterdammer, is opgepakt voor bezit van kinderporno. Hij wordt niet verdacht van seksueel misbruik. Beide mannen hadden geen strafblad

Zondag is een 39-jarige man uit Zaandam aangehouden die werkzaam was op een van de kinderdagverblijven waar de 27-jarige man ook gewerkt heeft. Hij wordt verdacht van ontuchtige handelingen op het internet.