Dader aanvallen OM-site vrijgelaten

De 19-jarige man die zaterdag werd aangehouden voor de cyberaanval op de website van het Openbaar Ministerie is weer op vrije voeten. De man uit het Groningse Hoogezand-Sappemeer heeft een bekentenis afgelegd, meldt het OM. Hij heeft ook toegegeven dat hij heeft meegedaan aan de cyberaanvallen op de websites van MasterCard, Visa en Moneybookers.

De politie kon de man eenvoudig opsporen omdat hij zijn IP-adres meestuurde bij de aanval. Hij riskeert een maximum gevangenisstraf van zes jaar. Bij zijn arrestatie hebben rechercheurs beslag gelegd op een computer en een replica van een Italiaans pistool.

Vanachter zijn computer bestookte de man vrijdag de website van het OM met zo veel digitaal verkeer, dat deze vrijdagmorgen een paar uur moeilijk bereikbaar en korte tijd zelfs helemaal onbereikbaar was voor het publiek. De man is actief onder de internetnaam Awinee. Hij zou ook andere computergebruikers hebben aangezet deel te nemen aan de zogeheten DDoS-aanval.

De aanval op de website van het OM zou een reactie zijn op de arrestatie van een 16-jarige jongen in Den Haag woensdagnacht op verdenking van betrokkenheid bij digitale aanvallen op websites van onder meer MasterCard.

De 16-jarige heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op de websites van deze twee bedrijven. Hij deed mogelijk mee met het aanvallen van deze sites, omdat ze geen boekingen van WikiLeaks meer willen verwerken.