Van Gelder: "Ik verzon gebruik cocaïne"

Yuri van Gelder heeft een zeer opvallende uitspraak gedaan. De turner werd aan de vooravond van het WK turnen, dat in oktober in Rotterdam werd gehouden, weggestuurd. Volgens Jos Geukers, voorzitter van de Nederlandse turnbond (KNGU), zou de ringspecialist twee maanden geleden weer aan de cocaïne hebben gesnuffeld.

Van Gelder heeft nu toegegeven inderdaad een uitspraak in die trend te hebben gedaan, maar dat had een reden. De 'Lord of the Rings' wilde namelijk weg van het WK turnen, omdat de druk te groot werd. "Het was voor mij, met mijn achtergrond, de makkelijkste manier om onder dat WK uit te komen. Stress, zenuwen, de druk. een WK in eigen land, iedereen kijkt naar je. Ik trok het niet, was er mentaal en fysiek niet klaar voor. Ik wilde weg."

Van Gelder geeft toe dat hij niet erg slim heeft gehandeld, maar is ook niet blij met de handelswijze van de Nederlandse turnbond. "Alles wat in Rotterdam was besproken was vertrouwelijk, Dat was de afspraak. Ik heb de volgende dag nog een dopingtest ingeleverd en deze was negatief. Dan is het toch een beetje stom dat de turnbond die uitslag niet heeft afgewacht en allemaal persoonlijke gegevens naar buiten bracht. Dat was een trap na."

Door een haartest kan Van Gelder aan alle speculaties een einde maken. De turner hierover: "Ik heb me altijd aan de dopingregels gehouden. Ik ben wekelijks gecontroleerd en alle testen zijn negatief geweest. Dus waarom zou ik een haartest doen?"

Mag Yuri van jou weer voor Nederland uitkomen? Stem in de poll!