Gesprek Verhagen en Clinton uitgelekt

De website WikiLeaks heeft een memo uitgebracht over een gesprek uit 2009 tussen toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. In dit gesprek kwamen politiek beladen onderwerpen als de missie in Afghanistan, het Joegoslavië-tribunaal en de crisis rond Iran aan de orde.

Clinton was lovend over de zogenaamde 3D-approach (verdediging, diplomatie en ontwikkeling) die Nederland heeft ontwikkeld met betrekking tot de situatie in Afghanistan. Over het al dan niet blijven van Nederlandse troepen in Afghanistan zei Verhagen: "Ook al zijn er verschillende meningen in onze coalitie (...) ben ik ervan overtuigd dat we blijven". Een half jaar later bleek deze overtuiging geen juiste te zijn en viel het kabinet.

Maxime Verhagen gaf in ditzelfde gesprek aan sceptisch te zijn over Servische medewerking aan het Joegoslavië-tribunaal. Servië zou hierin wel 'vooruitgang boeken', maar nog niet 'maximaal meewerken'. "De Servische leiders zeggen het ene tegen een persoon, maar iets compleet anders tegen de pers en weer iets anders tegen de eigen bevolking". Clinton bood hierop informatie van een naar Belgrado uitgezonden FBI-team aan, waaruit duidelijker zou blijken hoe de acties van de Servische regering zich verhouden tot gemaakte beloftes. Verhagen was blij met het aanbod, zo staat in het document.

Verhagen was in het gesprek redelijk positief over de stand van zaken in Israël, hij had het volgens de uitgelekte memo 'allemaal goed gevolgd'. Hij gaf aan overtuigd te zijn van de mogelijkheid van een doorbraak in de vredesonderhandelingen en dat alle partijen een 'herstart' zouden willen, maar dat er wel een 'trigger' nodig zou zijn.

Als laatste punt van de bespreking bracht Verhagen Iran ter sprake. Hij maakte zich zorgen over wat er moest gebeuren als de Verenigde Naties zich onwillig zou tonen actie te ondernemen. Europa en de Verenigde Staten zouden samen moeten handelen en sancties van Amerika en de Europese Unie zouden gelijk aan elkaar moeten zijn.