Chinese vredesprijs overvalt winnaar

Een Chinese groep heeft donderdag de Confucius-vredesprijs toegekend aan de voormalige Taiwanese vicepresident Lien Chan. De prijs is als een alternatief voor de Nobelprijs in het leven geroepen om de Chinese 'kijk op vrede' over het voetlicht te brengen. China is laaiend over de toekenning van de Nobelprijs aan de dissident Liu Xiaobo en spreekt van een westers complot.

Lien, erevoorzitter van de Nationalistische Partij in Taiwan, werd voor zijn inspanningen om vrede tussen China en Taiwan te stichten uit acht kandidaten tot winnaar verkozen, zei het Chinese comité.

De prijswinnaar toonde zich verbaasd. Het kantoor van Lien liet woensdag weten dat hij nergens van af wist en geen plannen had om naar Beijing te reizen om de prijs in ontvangst te nemen.

Bij de ceremonie in Beijing werden de prijs en het bijbehorende geldbedrag van honderdduizend yuan (11.325 euro) donderdag overhandigd aan een jong meisje. Over haar relatie tot Lien was niets bekend.

Voorzitter Tan Changliu van het Confuciusprijscomité zei eerder dat zijn groep geen officiële overheidsinstantie is, maar gaf toe dat er nauw wordt samengewerkt met het ministerie van Cultuur. Aan Liu, de winnaar van de Nobelprijs, wilde hij donderdag geen woorden vuilmaken.

Liu is mede-opsteller van het handvest Charta'08, dat pleit voor politieke hervormingen in China. Hij is tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens staatsondermijning. De Chinese autoriteiten zijn een demoniseringscampagne tegen Liu begonnen en hebben zijn vrouw en andere activisten onder huisarrest geplaatst. Vrienden hebben een reisverbod gekregen, waarschijnlijk om te verhinderen dat zij naar Oslo reizen om de Nobelprijs voor hem in ontvangst te nemen.


(Foto: Novum)