PowNed en WNL onder verscherpt toezicht

Het Commissariaat Voor De Media (CvdM) gaat onderzoeken wat de precieze banden zijn tussen de twee publieke omroepen WNL (Wakker Nederland) en PowNed en de Telegraaf Media Groep, omdat het vermoeden bestaat dat zij té hecht met hun commerciële tegenhanger samenwerken. Dat meldt Televizier.nl.

Het CvdM gaat onderzoeken of dat het geval is, en of de handelingen van de beide omroepen door de beugel kunnen. De omroepen komen onder verscherpt toezicht te staan.

Zowel WNL als PowNed, dat is opgestart door de TMG-website GeenStijl.nl, vinden hun oorsprong bij de Telegraaf Media Groep. Onderzocht wordt nu waarom de omroepen de banden met hun commerciële tegenhanger nog niet helemaal hebben doorgeknipt.

De website van PowNed wordt van content voorzien door GeenStijl en andersom plaatst GeenStijl veel linkjes naar en informatie van Powned. Zo word je, als je op de site van PowNed op 'inloggen' klikt, doorgeleid naar http://registratie.geenstijl.nl. Ook delen PowNed en GeenStijl hetzelfde ip-adres.

Verder worden programma's van beide omroepen geproduceerd door andere dochterbedrijven van TMG. In principe is dat laatste, het uitbesteden van producties aan externe partijen, voor omroepen niet verboden. In dit geval gaat het echter om twee omroepen die hun oorsprong bij een commercieel bedrijf hebben, die hun producties (en dus belastinggeld) steevast naar dat commerciële bedrijf terugsluizen, door hun bestellingen voor producties alleen bij dat bedrijf te plaatsen.

NRC meldt dat de redactie van GeenStijl onlangs is verhuisd naar een pand aan de Plantage Middenlaan waar omroep PowNed ook is gevestigd. Hofleverancier van omroep WNL is Telegraaf Video Media, een dochterbedrijf van TMG. De productiemaatschappij maakt voor WNL tv- en radioprogramma's als Ochtendspits, Avondspits en Uitgesproken WNL. Redacteuren van deze programma's zijn in dienst van het productiebedrijf; de redactie is gevestigd op de Basisweg waar ook dagblad De Telegraaf is gevestigd.

Wanneer het onderzoek wordt afgerond is nog niet bekend. Volgens GeenStijl is alles '100% ingedekt'.

Update: bericht aangevuld.


Hoogstaande televisie volgens PowNed