Kabinet onder vuur in Senaat

Het kabinet-Rutte heeft dinsdag tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer forse kritiek te verwerken gekregen van de oppositiepartij PvdA. Senator Han Noten (PvdA) hekelde de gedoogsteun die de regeringspartijen VVD en CDA krijgen van Geert Wilders.

Volgens Noten heeft de VVD 'geen enkele' poging gedaan om het politieke draagvlak van het nieuwe kabinet te verbreden. Premier Mark Rutte (VVD) wilde volgens hem een rechts kabinet, en niets anders. Hij is er daarom verantwoordelijk voor dat het kabinet 'enkel en alleen' kan bestaan 'bij de gratie van de steun van een beweging die zijn reden van bestaan vindt in polarisatie, uitsluiting en het zaaien van verdeeldheid'.

De PvdA'er betichtte het kabinet verder van veel retoriek, maar weinig beleid. Zo belooft het kabinet wel drieduizend extra agenten, maar 'in de werkelijkheid van alledag' komt er niet een bij, aldus Noten.

De Eerste Kamer debatteert de hele dag met Rutte over het regeer- en gedoogakkoord. De premier heeft de steun van de senaat nodig om zijn beleidsplannen te kunnen realiseren. Uit een enquête van Nieuwsuur bleek maandag dat grofweg de helft van de senatoren zich niet gebonden voelt aan de afspraken in het regeerakkoord. Onder hen bevinden zich tien CDA'ers en zeven VVD'ers.


(Foto: Novum)