Schultz uitermate ontevreden over spoorchaos

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (VVD) is 'uitermate ontevreden' over de problemen op het spoor afgelopen weekeinde. Bij het oplossen van de technische problemen stond de reiziger wederom achteraan, zei de bewindsvrouw maandag in de Tweede Kamer.

Door de hevige sneeuwval raakte het treinverkeer zaterdag ernstig ontregeld. Meerdere wisselstoringen zorgden in de Randstad voor veel vertraging. De afgelopen tijd maakte de Nederlandse Spoorwegen juist reclame met de boodschap dat het spoor 'winterhard' was.

"Ik ben ook uitermate ontevreden over wat er is gebeurd", zei Schultz. Zij heeft er begrip voor dat storingen kunnen ontstaan; ook het lucht- en wegverkeer ondervond hinder van de winterse buien. Dat vervolgens de communicatie naar de reiziger slecht was 'valt heel erg tegen'.

Schultz uitte enkele weken geleden vergelijkbare kritiek nadat het treinverkeer bij Utrecht werd platgelegd door een brand. Ook toen had ProRail maar weinig oog voor de gestrande reiziger. De bewindsvrouw heeft deze week een gesprek met de spoorbeheerder, waarbij zij haar ongenoegen zal uiten.

Ook de Kamer uitte flinke kritiek. "Winterklaar betekent dat je op een beetje sneeuw bent voorbereid", zei Ineke van Gent (GL). Zij eiste een brief van de minister met uitleg over wat zich afgelopen weekeinde precies heeft afgespeeld en waarom de informatievoorziening aan de reiziger 'nog steeds zo beroerd' is. PvdA'er Jeroen Dijsselbloem eist actie op de korte termijn. "We kunnen niet zo de rest van de winter doorgaan".

Schultz zegde toe dat ze hierover snel een brief naar de Kamer zal sturen.

FNV Spoor liet maandag weten heldere afspraken te willen maken over de problemen op het spoor bij winterse omstandigheden. Donderdag heeft de vakbond hier een gesprek over met de NS en spoorbeheerder ProRail. De vakbond stelt dat de chaos op het spoor van dit weekeinde te wijten is aan onvoldoende samenwerking en gebrekkige communicatie in en tussen de spoorbedrijven. FNV Spoor wil met de directies van de spoorbedrijven harde afspraken maken op basis van de aanbevelingen uit het FNV-rapport 'Kou uit de lucht'.