Somalische piraten naar Nederland gebracht

Vijf Somaliërs die worden verdacht van piraterij, worden zondag op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie overgevlogen naar Nederland. Dat heeft het Ministerie van Defensie bekendgemaakt. De Somaliërs worden ervan verdacht begin november een Zuid-Afrikaans zeiljacht te hebben gekaapt en de twee opvarenden te hebben gegijzeld. Dat gebeurde voor de kust van Tanzania.

Een Nederlands marineschip dat deel uitmaakte van een EU-missie, heeft de vijf Somaliërs onderschept. Zij behoorden tot een groep van twintig piraten. De piraten konden worden aangehouden op basis van informatie die de Zuid-Afrikaanse schipper van het gekaapte zeiljacht heeft verstrekt.

Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee hebben de afgelopen tijd aan boord van het Nederlandse marineschip verklaringen van de twintig verdachten afgenomen. Op grond daarvan besloot het Openbaar Ministerie vijf van de twintig piraten naar Nederland over te brengen. De overige vijftien zijn voor de kust van Somalië afgezet.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam is afgelopen week naar het schip afgereisd om de piraten ter plekke te horen en heeft vervolgens hun voorlopige hechtenis verlengd. Het vliegtuig van de luchtmacht met de vijf Somaliërs landt op vliegbasis Eindhoven.