Zes op tien Nederlanders voor 130 op snelweg

60 procent van de Nederlanders is ervoor om een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur in te voeren. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Niet geheel verrassend zijn de meeste voorstanders in de rechtervleugel te vinden en de meeste tegenstanders in de linkervleugel. Bij zowel PVV als VVD is 87 procent voor. Bij het CDA is dit 67 procent. De meeste tegenstanders zijn onder GroenLinks-stemmers te vinden: 69 procent. Daarna volgen de PvdA-stemmers met 61 procent en de SP-stemmers met 56 procent.

Het PVV-idee om een A3 aan te leggen door het Groene Hart vindt bij de eigen aanhang twijfelachtige steun: 55 procent is voor, 33 procent is tegen en de rest weet het niet. Van de GroenLinks-stemmers is 92 procent tegen. Van alle Nederlanders samen is minder dan een derde voor.

Het VVD-idee om een brug tussen Almere en Amsterdam aan te leggen vindt bij 51 procent van de Nederlanders steun. Het plan om dit met tol te financieren kan op minder genade rekenen, slechts 41 procent ziet dit zitten.