WikiLeaks blijft met moeite online

WikiLeaks had vrijdag de grootste moeite om online te blijven doordat bedrijven en regeringen probeerden de organisatie de toegang tot internet te beletten. De Amerikaanse domeinnaambeheerder die het adres WikiLeaks.org beheert, blokkeerde de site donderdagavond, omdat cyberaanvallen op het domein het hele netwerk van de beheerder dreigden te verstoren.

WikiLeaks reageerde op deze blokkade door over te stappen op een Zwitserse domeinnaam -WikiLeaks.ch. Deze domeinnaam werd door twee bedrijven -één in Zweden en één in Frankrijk- beheerd. Vrijdag besloot de Franse regering WikiLeaks te verbieden op Franse servers.

Het is 'onacceptabel' voor Franse servers om de site te beheren, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Eric Besson, omdat WikiLeaks 'de geheimen van diplomatieke betrekkingen schendt en mensen die door diplomatieke geheimhouding beschermd worden in gevaar brengt'.

De Britse krant The Guardian, een van de kranten die samen met de klokkenluiderssite geheime documenten analyseert en publiceert, beëindigde een chatsessie met WikiLeaks-oprichter Julian Assange toen de site overbelast raakte door de grote toestroom bezoekers. Of de website van de krant doelwit was van een cyberaanval is niet bekend. Later plaatste The Guardian antwoorden van Assange op vragen van lezers.

Eerder haalde Amazon.com WikiLeaks van zijn servers. WikiLeaks had serverruimte gehuurd om de documenten op te slaan. Nadat dit bekend was geworden zetten Amerikaanse politici Amazon onder druk hier een eind aan te maken.

"De eerste serieuze info-oorlog is nu gaande. Het slagveld is WikiLeaks. Jullie zijn de troepen", zei John Perry Barlow van de Electronic Frontier Foundation in een twitterbericht dat door WikiLeaks naar zijn driehonderdduizend volgers werd geretweeted.

Assange zelf zei dat zijn eventuele arrestatie de stroom aan geheime diplomatieke documenten niet zou stoppen en dreigt met een 'informatiebom' als hem iets overkomt. Er zijn versleutelde berichten uitgegaan naar tienduizenden mensen. Als hem iets overkomt, zal het wachtwoord worden vrijgegeven en worden al die berichten tegelijk openbaar gemaakt, zo zei de WikiLeaksbaas.

"De geschiedenis zal winnen", aldus Assange in The Guardian. "De wereld zal een betere plek worden. Zullen we overleven? Dat hangt van jullie af..."

WikiLeaks is via het directe ip-adres http://46.59.1.2/ overigens nog steeds bereikbaar.