VVD wil uitstel btw-verhoging cultuur

De Eerste Kamerfractie van de VVD wil voorkomen dat de btw voor musicals, concerten, theaterbezoek en andere culturele voorstellingen per 1 januari omhooggaat. Eerder probeerde de VVD-fractie in de Tweede Kamer dat al, maar daar stak de PVV een stokje voor.

De VVD-senatoren zijn druk op zoek naar manieren om de verhoging van 6 naar 19 procent op de lange baan te schuiven, aldus ingewijden tegenover Het Parool. De maatregel helemaal schrappen wordt evenwel onhaalbaar geacht. Ook uitstel is niet onproblematisch: daarmee ontstaat een gat van 90 miljoen euro in de begroting.

Eerste KamerDe kunstsector, oppositiepartijen, maar dus ook de VVD, vinden invoering per 1 januari veel te snel. Een van de argumenten is dat theaterplanningen en -investeringen doorgaans twee jaar vooruitlopen. Veel producties zouden in de problemen komen bij invoering vanaf volgende maand. Eerder deze maand wilde de VVD-fractie in de Tweede Kamer een motie op initiatief van D66 steunen om de verhoging uit te stellen. De PVV-fractie stelde echter onomwonden dat de VVD zich aan het regeerakkoord moest houden.

De PVV is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, die niet is gebonden aan het regeer- en het gedoogakkoord. Komende dinsdag zal er meer duidelijkheid komen over de vraag of de Senaat de btw-verhoging inderdaad zal blokkeren. Dan wordt het voorstel namelijk besproken in de Eerste Kamer. Premier Rutte zal er tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zijn beleid verdedigen.