Opstelten wijst kritiek van de hand

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) spreekt tegen dat hij symboolpolitiek bedrijft met zijn aanpak van het drugsgeweld in Brabant. Kritiek uit de Tweede Kamer wijst hij van de hand.

Opstelten wil in Brabant versneld een pasjessysteem voor coffeeshops invoeren om de recente geweldsgolf daar een halt toe te roepen. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester verweet Opstelten dat hij de klok had horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en ook D66 twijfelt of de pasjes het probleem wel oplossen.

Volgens Opstelten zorgt de wietpas ervoor dat de coffeeshops weer teruggaan naar hun oorspronkelijke functie: kleinschalige wietverkoop aan de lokale bevolking. Daarnaast komt er een taskforce, die de aanpak van het geweld moet coördineren. "De resultaten zullen per direct zichtbaar zijn. Mijn motto is: niet lullen maar poetsen. Dit is topcriminaliteit en die moet je met topprioriteit en met alle middelen die je tot je beschikking hebt aanpakken."

Ook minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA), die als burgemeester van Maastricht ook veel met softdrugsproblematiek te maken heeft gehad, is blij met de aanpak. "Ik ben tegen pappen en nathouden en denk dat Opstelten hier goed optreedt."

De burgemeesters van Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond krijgen geen extra agenten. Wel krijgen ze steun van de nationale recherche en de Belastingdienst. De regio Eindhoven wordt geteisterd door geweldsincidenten die te maken hebben met de georganiseerde wietteelt.