'Nederland wilde af van kernwapens'

Nederland heeft vorig jaar een voorstel gedaan om de Amerikaanse kernwapens uit Nederland weg te halen. Dat blijkt uit een Amerikaans diplomatiek memo dat is uitgelekt via de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Nederland deed het voorstel binnen de NAVO, samen met Duitsland en Italië, blijkt uit het memo, geschreven door de Amerikaanse ambassade in Brussel voor minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Duitsland en Italië wilden net als Nederland af van de Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied. De Belgische premier Yves Leterme wilde aansluiten bij het initiatief, maar hij werd teruggefloten door zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Uit documenten die WikiLeaks eerder deze week heeft gepubliceerd, bleek al dat er Amerikaanse kernwapens in Nederland liggen. Dat geldt al jaren als een publiek geheim, maar het kabinet wil er niets over zeggen. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) weigerde ook deze week in te gaan op de vraag of er wel of geen kernwapens in Nederland liggen.