Wilders: zaak-Hernandez is afgedaan

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft PVV-Kamerlid Marcial Hernandez een schikking aangeboden voor de mishandeling waarvan hij wordt beschuldigd. Als hij vijfhonderd euro betaalt, is de zaak juridisch afgedaan en volgt er geen vervolging.

Het OM zegt te kunnen bewijzen dat Hernandez op 29 september tijdens een ruzie op een terras op het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot heeft gegeven in het gezicht van het slachtoffer. Dit heeft geresulteerd in zichtbaar, licht letsel.

Bij de beoordeling heeft het OM gekeken naar verklaringen van Hernandez, het slachtoffer en getuige en naar bewakingsbeelden van de gemeente. Hernandez heeft ontkend dat hij een kopstoot heeft gegeven. De PVV'er bracht na het incident een nacht in een Haagse politiecel door.

Zijn advocaat Richard van der Weide gaf vorige week wel aan dat de politicus vanwege alle media-aandacht bereid is tot een schikking, hoewel Hernandez erop rekende dat zijn zaak zou worden geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De raadsman benadrukte wel dat een eventuele schikking 'contre coeur' zou zijn.

Hernandez en zijn advocaat waren niet direct bereikbaar voor een reactie.

Update 10.59 uur

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez accepteert het schikkingsvoorstel van 500 euro dat het Openbaar Ministerie (OM) hem heeft gedaan. Dat heeft zijn advocaat Richard van der Weide donderdag laten weten.

Maar Hernandez doet dat zonder schuld te erkennen en uitsluitend omdat hij snel van de zaak af wil. "Hij is er klaar mee", aldus de raadsman.

Het OM kwam met het voorstel omdat het genoeg bewijs zegt te hebben om aan te tonen dat Hernandez op 29 september op Het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot uitdeelde; "mishandeling met licht letsel als gevolg". Als Hernandez de 500 euro betaalt, hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen. De transactie is gebruikelijk voor dit soort delicten, aldus een woordvoerster van het OM.

Update 12.51 uur

Marcial Hernandez kan gewoon Tweede Kamerlid voor de PVV blijven. Hij heeft het schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) aanvaard zonder schuld te erkennen.

"Er komt dus geen rechtszaak en hij erkent geen schuld. De zaak is wat mij betreft hiermee afgedaan", stelde PVV-leider Geert Wilders donderdag in een reactie.

Het OM kwam met het voorstel omdat het genoeg bewijs zegt te hebben om aan te tonen dat Hernandez eind september op Het Plein in Den Haag een klap en een kopstoot uitdeelde aan een ambtenaar van een ministerie. Als Hernandez de 500 euro voor "mishandeling met licht letsel" betaalt, hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen.