'Hamas klaar voor referendum over vrede'

Hamas zou elke vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas respecteren, mits de overeenkomst door alle Palestijnen wordt goedgekeurd via een referendum. Dat heeft de premier van de Hamas-regering in Gaza, Ismail Haniyeh, woensdagavond gezegd op een persconferentie.

"We hebben geen problemen met het stichten van een levensvatbare Palestijnse staat met volledige soevereiniteit over het gebied dat in 1967 (het jaar waarin de Zesdaagse oorlog plaatsvond, red.) werd bezet", aldus de premier. Onder het gebied dat in dat jaar werd veroverd door Israël valt onder andere de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Haniyeh zei tevens dat Hamas de dialoog wil aangaan met het Westen en 'deel van de oplossing wil zijn, geen deel van het probleem'. Haniyeh leverde echter ook forse kritiek op de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. "Israël wil van ons een volledige overgave en dat gaan we niet doen", aldus de premier.

Israël zei woensdag bij monde van een woordvoerder dat Hamas zijn doel de joodse staat te elimineren, niet heeft opgegeven. "Als Hamas echt moeite wil doen voor vrede, dan kan het dat heel eenvoudig doen door de drie voorwaarden van het Midden-Oostenkwartet te accepteren: het erkennen van Israël, het erkennen van overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnen uit het verleden en het afzweren van terreur", aldus de woordvoerder.