Rutte en Pechtold ruziën over paars

Niet PvdA-voorman Job Cohen, maar D66-leider Alexander Pechtold heeft een paarse coalitie onmogelijk gemaakt. Door tijdens de verkiezingscampagne de hypotheekrenteaftrek tot breekpunt uit te roepen, maakte Pechtold samenwerking met de VVD onmogelijk. Dat zegt premier Mark Rutte.

Pechtold zei tijdens een lijsttrekkersdebat in het Amsterdamse theater Carré dat hij niet in een kabinet zou gaan zitten als er niets zou gebeuren aan de aftrek van de hypotheekrente. Zo maakte Pechtold paars 'feitelijk onmogelijk', zegt Rutte in het boek Over rechts, de formatie van RTL-journalist Jos Heymans, dat woensdag verschijnt.

"In het Carré-debat is paars feitelijk onmogelijk gemaakt. Pechtold zei toen: ik maak van de hypotheekrente-aftrek een breekpunt. Totaal ongevraagd. Ik dacht, dat is niet handig want daarmee limiteer je de opties. Het is niet mijn schuld wat daar ineens gebeurde", zegt Rutte.

Pechtold zegt verbaasd te zijn over de uitlatingen van Rutte. "Het is aantoonbaar onjuist dat de woningmarkt bij de onderhandelingen over paars het breekpunt is geweest", zegt Pechtold. Hij wijst erop dat er wel degelijk over de woningmarkt is onderhandeld. De gesprekken over paars mislukten volgens Pechtold doordat Rutte en Cohen het niet eens konden worden over de bezuinigingen.

Pechtold vindt de aantijgingen van Rutte kinderachtig. "Een ander gebruiken om je eigen keuzes te rechtvaardigen, is op het politiek onvolwassene af."