'Inbrekers bijna nooit bestraft'

Van alle inbraken en autodiefstallen blijft 95,8 procent onbestraft. Dat concludeert het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur dinsdag uit CBS-cijfers. Vorige week bleek al dat bij slechts 16 procent van de berovingszaken iemand wordt bestraft.

Van de 340 duizend diefstallen in 2007 werden er bijna 321 duizend niet opgelost. Recentere cijfers zijn er nog niet. Van de verdachten die wel worden gepakt, wordt een groot deel niet bestraft, bijvoorbeeld door gebrek aan bewijs. Van de overvallers die worden gepakt, komt een derde er zonder straf vanaf. Bij inbraak en autodiefstal is dat 13 procent.

Het is volgens het blad niet mogelijk om precies uit te rekenen hoe vaak een misdrijf tot een bestraffing leidt. De gegevens van de 26 politiekorpsen kunnen moeilijk worden samengevoegd of zijn er simpelweg niet. De cijfers over het aantal gehoorde verdachten in 2008 en vorig jaar zijn bijvoorbeeld nog niet beschikbaar.

Emeritus hoogleraar strafrecht Peter Tak toont zich in het blad niet verrast. In 2002 concludeerde hij al dat het met de opsporing in Nederland bedroevend is gesteld. "Het grootste probleem is dat er ongelooflijk weinig wordt opgehelderd. Toen de politie steeds meer sociale taken kreeg toebedeeld, is de recherche uitgekleed. Daarbij is heel veel recherchekennis verloren gegaan, zie hier het resultaat."