Tweede studie wordt fors duurder

Een tweede studie beginnen gaat op steeds meer universiteiten en hogescholen fors meer geld kosten. Sinds september krijgen de scholen geen subsidie meer voor de studenten met een tweede studie. Het gevolg is dat zo'n studie geen 1700 euro meer kost, maar soms meer dan 14.000 euro. Afgelopen schooljaar vroegen vijf universiteiten hoger collegegeld voor de tweede studie, maar uit onderzoek van de NOS blijkt dat het er komend jaar veel meer worden.

In de Tweede Kamer werd gisteravond gesproken over de tweede studie. Verschillende partijen maken zich zorgen om de hoogte van het collegegeld. Zo vinden de SP en D66 dat studenten die een tweede studie doen helemaal niet lui zijn, maar juist gemotiveerd zijn. Daarnaast wisten veel studenten helemaal niet dat de kosten omhoog gingen.

Ook vanuit het onderwijsveld is veel kritiek gekomen op de regelingen. De vereniging van universiteiten VSNU zegt dat deze maatregel er onder meer voor zal zorgen dat er minder studies succesvol worden afgerond, dat studenten minder veelzijdig worden en dat het risico op diplomafraude door instellingen groter wordt.

De maatregel werd in de zomer ingevoerd door het vorige kabinet. De regeling was bedacht door oud-onderwijsminister Plasterk. Opmerkelijk genoeg is hij nu ook niet blij met de regeling. "Het geldt nu voor alle studies, dat was nooit de bedoeling."

CDA, VVD en PVV houden gewoon vast aan de hogere kosten voor een tweede studie, bleek gisteren. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) baalt ervan. In een nota heeft het alle problemen rond de tweede studie op een rij gezet en draagt het oplossingen aan. Deze nota wordt vandaag aan staatssecretaris Zijlstra aangeboden.