Werkstraf voor spannen stalen kabel over weg

Een 16-jarige jongen uit het Gelderse Lunteren heeft een werkstraf van 120 uur gekregen omdat hij in mei in zijn woonplaats een stalen kabel over de weg had gespannen. Daardoor brak een 17-jarige Edenaar zijn nek toen hij van zijn brommer werd geslingerd.

Justitie eiste twee weken geleden elf dagen jeugddetentie en 150 uur werkstraf tegen de jongen. Twee jongens van 15 en 16, ook uit Lunteren, werden maandag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. Het OM had tegen hen een werkstraf geëist van honderd uur.

De veroordeelde jongen spande de bewuste avond een kabel over de Dorpsstraat om erop te schommelen. De rechtbank acht niet bewezen dat zijn twee vrienden hem daarbij hebben geholpen. Volgens de rechtbank hebben ze juist meerdere keren tegen hun vriend gezegd dat hij de kabel moest weghalen.

Toen het drietal wegfietste dachten de twee vrijgesproken jongens dat de kabel was weggehaald. Dat bleek niet het geval. Twee jongens uit Ede op een brommer reden tegen de kabel op en werden van de tweewieler geslingerd. De bestuurder brak daarbij zijn tongbeen. Zijn passagier liep een nekbreuk op.