'Leiding Bavaria vluchtte na reclameruzie Zuid-Afrika'

Medewerkers van bierbedrijf Bavaria zijn afgelopen zomer uit Zuid-Afrika gevlucht na het conflict met wereldvoetbalbond FIFA en Bavaria over de 'Bavaria Babes'. Bavaria-directeur Peer Swinkels kreeg na bemiddeling van Nederland de garantie dat hij niet zou worden aangehouden. Dat meldt zondag het televisieprogramma Brandpunt, dat zondagavond een reconstructie uitzendt.

De babes, een groep in oranje jurkjes gehulde vrouwen, deden tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken in juni aan sluikreclame voor Bavaria, hoewel de naam van het merk nauwelijks te zien was op de jurkjes. Ze overtraden met deze 'ambushmarketing' reclameregels die op verzoek van de FIFA waren aangescherpt.

De FIFA diende een klacht in en de Zuid-Afrikaanse autoriteiten besloten twee Nederlandse Bavaria Babes te vervolgen. Uit angst voor vervolging vluchtten de dagen daarna diverse Bavaria-medewerkers, onder wie directeur van Bavaria South Africa Hans Horn, meldt Brandpunt.

De FIFA wilde wel onderhandelen met Bavaria-directeur Swinkels, maar die vreesde bij aankomst te worden gearresteerd. De Zuid-Afrikaanse regering gaf volgens de Nederlandse ambassadeur de garantie dat Swinkels niets zou overkomen. Toen de onderhandelingen dreigden te mislukken, vroeg Swinkels of hij op de ambassade veilig zou zijn als hij toch zou worden gearresteerd. Het antwoord was dat hij wel veilig zou zijn, maar dat Nederland hem niet aan de Zuid-Afrikaanse rechtsgang kon ontrekken.

Bavaria en FIFA troffen acht dagen na het jurkjesincident een schikking, waarna de wereldvoetbalbond de klacht introk. Onderdeel van het akkoord is dat niets over de deal naar buiten wordt gebracht.

Na de aanhouding van de Bavaria Babes ontstond in Nederland een golf van kritiek. Ook de politiek toonde zich tegenstander van het 'buitenproportionele' optreden tegen de vrouwen in de strakke oranje jurkjes.

Als Nederland in 2018 het WK voetbal mag organiseren, kunnen dergelijke marketingactiviteiten ook worden tegengegaan. Wetgeving op het gebied van intellectueel eigendom, oneerlijke concurrentie en onrechtmatige daden biedt de mogelijkheid om de zaak civielrechtelijk aan te pakken. Nederland hoort donderdag of het samen met België het WK mag organiseren.


(Foto: Novum)