WikiLeaks: slachtoffer van cyberaanval

De klokkenluiderssite WikiLeaks stelt het slachtoffer te zijn van een cyberaanval. Dat heeft WikiLeaks zondag via een bericht op Twitter gemeld, enkele uren voor de verwachte publicatie van vele geheime documenten. WikiLeaks benadrukte dat de publicatie van vertrouwelijke Amerikaanse documenten niet in gevaar is.

Naar verwachting staat WikiLeaks op het punt duizenden diplomatieke berichten te lekken over corruptiebeschuldigingen tegen politici in Rusland, Afghanistan en andere Centraal-Aziatische landen. De beschuldigingen zouden zo zwaar zijn, dat regeringen in verlegenheid kunnen worden gebracht.

Het zou gaan om zeven keer meer documenten dan de 400.000 die WikiLeaks in oktober over Irak onthulde. In juli werden al 77.000 stukken over de oorlog in Afghanistan naar buiten gebracht.

WikiLeaks meldde verder dat Spaanse, Franse, Duitse, Britse en Amerikaanse kranten die de informatie zondag publiceren, daarmee doorgaan, ondanks flinke tegenstand van de VS. "El País, Le Monde, Spiegel, Guardian en The New York Times zullen veel diplomatieke boodschappen vanavond naar buiten brengen, zelfs als WikiLeaks plat ligt", zo stond in de verklaring.

Eerder zei WikiLeaks-oprichter Julian Assange dat de documenten gaan over 'elke grote kwestie in elk land in de wereld'.

De hoogste militair in het Amerikaanse leger, admiraal Mike Mullen, zei vrijdag dat WikiLeaks de Amerikaanse strijdkrachten en bondgenoten in gevaar brengt met de publicatie.

WikiLeaks: slachtoffer van cyberaanval
WikiLeaks: slachtoffer van cyberaanval (Foto: ANP)